Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen en leukste nieuwtjes die je vandaag moet weten:
1. Uit geheime stukken over de gaswinning blijkt dat de rol van de staat veel groter is dan tot nu toe gedacht.
In 1963 ondertekenden de voorlopers van Shell en Exxon, de NAM, de Staatsmijnen en minister De Pous een overeenkomst over de gaswinning van het Groningenveld bij Slochteren. Het document is al die jaren geheim gebleven, ondanks verzoeken van Tweede Kamerleden, journalisten en burgers om het stuk openbaar te maken.
Boer Sijbrand Nijhoff lukte het om de overeenkomst te bemachtigen – hoe is onbekend – en speelde het door aan Dagblad van het Noorden. De krant legde het document vervolgens voor aan twee hoogleraren.
Wat blijkt? De staat is in feite aandeelhouder van een vennootschap dat het gasveld exploiteert. De deal verloopt pas als al het gas is opgepompt. “De staat zit er tot haar nek toe in”, concludeert Loes Lennarts van de Rijksuniversiteit Groningen.
2. Over gaswinning gesproken: er is eindelijk een nieuw protocol voor de afwikkeling van de schade die is ontstaan door aardbevingen. Vanaf 19 maart kunnen bewoners van het aardbevingsgebied terecht bij één loket voor schade aan hun huizen. De NAM is daar geen partij meer in en moet alleen nog opdraaien voor de kosten.
“Het kon minder”, reageerde de nuchtere Derwin Schorren van belangenclub Groninger Bodem Beweging. “De menselijke maat is weer terug.” De NAM zegt ook verheugd te zijn over het nieuwe schadeprotocol.
3. Voor het eerst doet een ziekenhuis aangifte tegen de tabaksindustrie. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, dat gespecialiseerd is in behandeling van kanker, sleept de vier grootste tabaksproducenten in Nederland voor de rechter.
“We zien de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret“, aldus René Medema, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. “Maar liefst 30 procent van alle kankerpatiënten krijgt de ziekte door roken.”
Het Antoni van Leeuwenhoek sluit zich aan bij de aangifte die strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq in 2016 deed namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten. Ze verwijten de tabaksfabrikanten zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.
4. Michaël van Straalen is per direct vertrokken als voorzitter van lobbyclub MKB-Nederland. De organisatie die opkomt voor de belangen van kleine en middelgrote bedrijven is de afgelopen jaren intensiever samen gaan werken met werkgeversclub VNO-NCW, maar volgens Van Straalen kreeg hij niet genoeg ruimte binnen die samenwerking. Hij was voorzitter sinds 2013.
5. Facebook heeft voor het eerst minder gebruikers in de VS en Canada. Het aantal dagelijkse gebruikers in Noord-Amerika daalde van 185 miljoen naar 184 miljoen, blijkt uit de kwartaalcijfers.
Om weerwoord te bieden aan de kritiek over de impact van Facebook op de samenleving schepte topman Mark Zuckerberg opvallend genoeg op over het feit dat er dagelijks in totaal 50 miljoen uur minder tijd wordt doorgebracht op het platform.
Toch waren de omzet- en winstcijfers licht hoger dan analisten hadden verwacht. Beleggers konden de cijfers in eerste instantie niet waarderen en zetten het aandeel nabeurs bijna vijf procent lager. Later krabbelde het aandeel weer op.
6. Microsoft schreef in de laatste drie maanden van 2017 rode cijfers. De technologiegigant moest een verlies nemen van bijna 14 miljard dollar vanwege de belastingherziening in de VS onlangs.
De inkomsten van de verkoop van Surface-aparaten steeg nauwelijks, ondanks de introductie van drie nieuwe modellen in 2017. Er zijn er in totaal zelfs minder van verkocht dan in 2016, maar de gemiddelde verkoopprijs lag wel hoger. Daarom was er toch nog een klein plusje van 1 procent voor de omzet.
7. Vladimir Poetin heeft de naam van een eenheid van de Russische luchtmacht gewijzigd in ‘Tallinn-regiment‘. Dat is ook de naam van de hoofdstad van Estland, het Baltische land dat na de val van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk werd. De Esten zijn bang dat Poetin binnenvalt om de belangen van de aanzienlijke Russische minderheid in het land te beschermen.
Volgens deskundigen is de naamswijziging een politieke strategie om de Russische invloed in de regio te benadrukken. Estland is lid van de NAVO en de Europese Unie, en verwijdert zich steeds meer van Rusland.
8. In de Amerikaanse staat Virginia is een trein vol prominente Republikeinen boven op een vrachtwagen gebotst. Aan boord was ook voorzitter Paul Ryan van het Huis van Afgevaardigden. Een van de inzittenden van de vrachtwagen kwam om het leven en volgens het Witte Huis viel er ook een zwaargewonde. De Republikeinse politici die op weg waren naar een conferentie van de partij kwamen er met hooguit wat blauwe plekken vanaf.
We’re fine, but our train hit a garbage truck. Members with medical training are assisting the drivers of the truck. pic.twitter.com/0I9jOwHTmb
— Rep. Greg Walden (@repgregwalden) 31 januari 2018
9. Veilingsite eBay dumpt PayPal en gaat in zee met Adyen, de Nederlandse betaaldienst die wordt gewaardeerd op enkele miljarden. Dat is opmerkelijk, omdat PayPal juist voortkomt uit eBay. Adyen zal geleidelijk de transacties overnemen van PayPal, waar kopers tot in ieder geval juli 2023 nog bij terechtkunnen. Volgens de veilingsite moet de overstap leiden tot lagere transactiekosten en meer opties voor kopers.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van woensdag:
- 4 creatieve manieren om je hypotheekrente te verlagen
- Dit is de reden waarom Ingvar Kamprad de spotgoedkope IKEA-hotdog heilig verklaarde
- Trump speelt vals met golf, zegt een professionele speelster die regelmatig met hem een balletje slaat